Saturday, December 19, 2009

Bicara Kata

SalaAmuLLAHi Alaykum..

Bismillah pemula tinta
Selawat atas Junjungan S.A.W..

Lama tidak menulis kerana tiada kesempatan masa. Selalunya juga kerana tidak tahu apa yang hanis nak tulis. Yang pasti, air mata tetap tak mahu kering. Bukan mata zahir, mata hati yang menangis. Apakan tidak, dugaan datang menjelma tak pernah habis. Sikap orang sekitar, keputusan peperiksaan semester pertama yang tak memberangsangkan.

Kata-kata jarang diperhatikan. hanis sendiri entah berapa juta kali mengguris hati ibu sedangkan hanis tak berniat pun. Ibu yang salah faham. Hendak dijelaskan pun, ibu tak dengar. Yalah, bila hati sudah terluka, apa lagi yang kita hendak dengar dari mulut orang yang melukai itu. Entah berapa juta kali hanis menimbun dosa di depan ibu. Aduhai!

Mulut ini kadangkala jadi celupar mengatakan yang tidak-tidak. Penyelesaiannya, diam sajalah. Tapi bila diam pun masih dianggap membebel dalam hati, hanis jadi tak keruan.

Kebelakangan ini, ibu sering bercakap tentang nikah. Adik-adik pun naik jelak dan penat telinga. Mungkin silap hanis kerana baca buku Aku Terima Nikahnya tulisan Ustaz Hasrizal di depan ibu. Tapi buku tu tak ada kaitan dengan nikah pun. Susahnya menjaga hati ibu.

hanis pinta sesiapa saja yang membaca blog ini tak segera membuat kesimpulan. hanis manusia biasa yang penuh kesilapan. Jadi, jangan ragu untuk menegur kalau hanis ada tersilap bicara.

hanis memang terfikir nak nikah sebelum usia 20 tahun. Sejak hanis di sekolah rendah lagi. Sejak hanis tahu ibu bernikah ketika usia ibu 20 tahun 2 bulan, Tapi calonnya tak ada.

0 comments: